Terug naar de homepagina
HOE SUIKER EN ZUUR JE TANDGLAZUUR AANTAST - Thumbnail

HOE SUIKER EN ZUUR JE TANDGLAZUUR AANTAST

Ben je een liefhebber van frisdrank, sapjes of een feestelijke cocktail? Dan weet je misschien wel dat deze drankjes bijna altijd flinke hoeveelheden suikers bevatten. Suikers zijn sterk verzurend. Suikers zijn voeding voor de bacteriën die gaatjes veroorzaken en verstoren de balans van goede en slechte bacteriën in je mond. Ook al smaakt het fris & zoet, deze drankjes zijn hartstikke zuur! Dat proef je niet door de hoeveelheid suiker hierin. Voor je gebit is dit geen feest. Er zijn twee soorten zuur die het gebit kunnen aantasten. Suikers zijn zuurvormen omdat de suiker door de bacteriën in je mond worden omgezet in zuur. Het zuur uit suiker veroorzaakt gaatjes (cariës). Zuur uit voedingszuren, zoals fruitzuur, veroorzaakt tanderosie. Soms, zoals bij limonade proef je het zuur niet omdat suiker de zure smaak maskeert, maar bij appelciderazijn en citroensap proef je het wel. Dat limonades veel suikers bevatten is goed te begrijpen maar ook fruitsapjes bevatten veel (natuurlijke) suikers. Bijvoorbeeld een glas versgeperst sinaasappelsap bevat veel suiker omdat dit het sap is van meerdere sinaasappels, terwijl de meeste mensen maximaal 1 sinaasappel per keer eten.